Fabrikett, biobrikett házhozszállítással

A brikettálás folyamata

A brikettálás olyan folyamat, amely során bizonyos típusú anyagok térfogata nagy nyomás alatt csökken, így a brikettált anyag fizikai jellemzői – elsősorban csomagolási, szállítási, továbbfeldolgozási és felhasználási szempontból - előnyösen változnak. Fa alapanyag brikettálása, préselése esetén a nagy nyomás alatt felszabaduló lignintartalom biztosítja az elkészült biobrikett szilárdságát. A brikettgyártás elvi folyamatát az alábbi ábra mutatja be:

A brikettálásra alkalmas alapanyagot megfelelő előkészítéssel (szükség esetén aprítással és szárítással) kell feldolgozásra alkalmassá tenni. Természetesen a darálási és a szárítási fázis csak akkor szükséges, ha az alapanyag nem a kívánt nedvességtartományban van, illetve a mérete nem megfelelő. Egyes anyagfajták esetén a darálás szükségtelen (pl. fűrészpor vagy a feldolgozási helyen elvégzett aprítás, darálás stb.). A megfelelő brikettálási folyamathoz ugyan anyagfajtánként eltérő nedvességtartalom az ideális, de gyártói tapasztalatok alapján az ajánlott nedvességtartalom 6 és 16% közötti (megbízható, stabil termékminőséghez a 10-14%-os tartomány az optimális). 16% fölött a minőség drasztikusan romlik, mígnem a brikettálás lehetetlenné válik.

Az így előkészített anyag a tárolósilókba kerül, majd onnan csigás szállítással vagy felső adagolással kerülhet tovább a brikettáló berendezés(ek)hez. A brikettálásra alkalmas anyagok préselése közben jelentősen megnövekvő hőmérséklet hatására az alapanyag különböző kötőanyagokat szabadít fel. A brikettálási folyamat sikere érdekében az alapanyag nedvességtartalmának legalább 6%-osnak kell lennie. A magas hőmérséklettel az anyagban található nedvesség elpárolgása is együttjár. Magas nedvességtartalomnál gőz-zárványok alakulnak ki a brikettálási folyamat alatt, amely térfogatnövekedést okozva a brikett szétbomlásához vezet.

A kész briketteket speciális csomagoló-, fóliázógéppel készítik elő a szállításra, illetve további tárolásra. A kisebb csomagolási egységeket raklapra helyezve, majd megfelelően rögzítve tehetjük alkalmassá a tárolásra vagy a kiszállításra.

vissza a címoldalrabrikett.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!